Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόκκινο Καλοκαίρι (1919)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κόκκινο Καλοκαίρι είναι όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει τα ταραχώδη γεγονότα στα μέσα του 1919, περίοδο κατά την οποία έγιναν φυλετικές διακρίσεις και επιθέσεις εναντίον Αφροαμερικανών σε πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μια αγροτική κομητεία στο Αρκάνσας. Τα επεισόδια που ξέσπασαν είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Αφροαμερικανών και λευκών. Ο όρος Κόκκινο Καλοκαίρι επινοήθηκε από τον ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και συγγραφέα Τζέιμς Ουέλντον Τζόνσον , ο οποίος το 1919 οργάνωσε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της φυλετικής βίας .[1]

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις έγιναν από λευκούς εναντίον Αφροαμερικανών. Πολλοί Αφροαμερικανοί αντέδρασαν, ιδίως στις φυλετικές ταραχές του Σικάγο και της Ουάσιγκτον, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 38 και 15 θανάτους αντίστοιχα, μαζί με ακόμη περισσότερους τραυματισμούς και εκτεταμένες υλικές ζημιές στο Σικάγο.[2]  Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σημειώθηκε στην αγροτική περιοχή γύρω από το Elaine, στο Αρκάνσας, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 100–240 Αφροαμερικανοί και πέντε λευκοί άνθρωποι, ένα γεγονός που τώρα είναι γνωστό ως η σφαγή του Elaine .

Οι ταραχές κατά των Αφροαμερικανών ξέσπασαν από μια ποικιλία κοινωνικών εντάσεων μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που γενικά σχετίζονται με την αποστράτευση τόσο των Αφροαμερικανών όσο και των λευκών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον πόλεμο. Η οικονομική ύφεση που ακολούθησε και ο αυξημένος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας και στέγασης μεταξύ των Ευρωπαίων Αμερικανών και των Αφροαμερικανών επηρέασαν την κατάσταση.[3] Η περίοδος θα χαρακτηριζόταν επίσης από εργατικές αναταραχές, για τις οποίες ορισμένοι βιομήχανοι χρησιμοποίησαν τους Αφροαμερικανούς ως απεργοσπάστες, πυροδοτώντας περαιτέρω τη δυσαρέσκεια των λευκών εργατών.

Οι ταραχές και οι δολοφονίες τεκμηριώθηκαν εκτενώς από τον Τύπο, ο οποίος, μαζί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, φοβόταν τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική επιρροή στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών της εποχής μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917 στη Ρωσία. Φοβούνταν επίσης τους ξένους αναρχικούς, που είχαν βομβαρδίσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις επιφανών προσωπικοτήτων και κυβερνητικών ηγετών.[4]

  1. «Red Summer of 1919». www.sources.com. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2024. 
  2. «FOR ACTION ON RACE RIOT PERIL; Radical Propaganda Among Negroes Growing, and Increase of Mob Violence Set Out in Senate Brief for Federal Inquiry The War's Responsiblity. Reds Inflaming Blacks. Industrial Clashes. I. The Facts--1919. II. The Failure of the States. III. A National Problem. IV. Consequences of Lynching. V. The Danger.» (στα αγγλικά). The New York Times. 1919-10-05. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/1919/10/05/archives/for-action-on-race-riot-peril-radical-propaganda-among-negroes.html. Ανακτήθηκε στις 2024-04-06. 
  3. «Hundreds of black deaths during 1919's Red Summer are being remembered». PBS NewsHour (στα Αγγλικά). 23 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2024. 
  4. Avrich, Paul (16 Φεβρουαρίου 1996). Sacco and Vanzetti: The Anarchist Background. Princeton, NJ: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-02604-6.